Achtergrond

WikiHouse is een internationaal non-profit project, een open community, opgericht door Alastair Parvin.

WikiHouseNL is de Nederlandse afdeling (the Dutch Chapter) van de wereldwijde community. Lees hier: Wat is WikiHouse

De uitgangspunten van Alastair Parvin: “Architecture for the people by the people” Hij komt met een simpel maar gedurfd idee: wat als, in plaats van dat architecten gebouwen maken voor degenen die zich zo’n opdracht kunnen veroorloven, gewone burgers hun eigen huis kunnen ontwerpen en bouwen? Dit concept is het hart van WikiHouse, een open source bouwsysteem, waarmee ongeveer iedereen een huis kan bouwen, overal.

Alastair-Parvin

WikiHouse speelt in op een wereldwijde beweging waarbij een set van tools wordt ontwikkeld, die in principe voor iedereen te gebruiken is, om te komen tot de realisatie van basic en betaalbare (leef)ruimtes. En het stelt je vooral in staat om zelf (met eigen handen) iets wezenlijks te maken, te bouwen, met de vrijheid om een ontwerp naar je hand te zetten.
Zelfbouw in deze zin betekent ook dat het traditionele bouwproces er anders uitziet (zonder aannemer?). Ook de rol van de architect is anders, nu meer het leveren van concepten of sjablonen waar particulieren zelf mee aan de slag kunnen.

Luister en kijk naar het hele verhaal van Alastair Parvin over WikiHouse op de TED conference 2013: hier (februari 2013)

Lees hier ook het uitgebreide en kritische interview dat Jonathan Glancey van Metropolis Magazine hield met Alastair Parvin over het concept van WikiHouse in januari 2014.

“It’s not just about plywood…..The idea is that we’ve begun with a ‘chassis,’ or a structure for other people to build on.

“The thinking is not, ultimately, to put architects out of business, but to democratize architecture.

“Of course there are big problems to solve, especially concerning the availability of new, computer-driven tools and machinery, the availability, cost, and ownership of land….

“Anyone and everyone can be a part of the design process