Wat is WikiHouse

WikiHouse is een open creatief internationaal platform waar iedereen vrij wikihouse-ontwerpen kan uitwisselen met een open source bouwpakket systeem.

Doel is iedereen in staat te stellen zelf een huis of een ruimte te ontwerpen, of een ontwerp te downloaden. Dat kun je vervolgens zelf bouwen van onderdelen die je zelf kunt fabriceren door middel computer gestuurde machines (zoals een CNC-frees of een 3D-printer).

Met WikiHouse kunnen betaalbare woon- of werkruimtes worden gemaakt van passtukken van multiplex of ander plaatmateriaal. Montage kan door iedereen uitgevoerd worden zonder specialistische kennis en vaardigheden.

makers_faire_new_york

De techniek is gebaseerd op het maken van een ‘huis’ door het in elkaar zetten van multiplex passtukken. De passtukken sluiten nauwkeurig op elkaar aan en de verbindingen worden met wiggen vastgeklemd of geschroefd, afhankelijk van welk WikiHouse systeem wordt toegepast. Door het vormen van frames en raamwerken ontstaat een stabiel en ruimtelijk geheel.

wikihouse_rooftop

De ontwerpen voor een WikiHouse worden wereldwijd gedeeld. Iedereen kan het ophalen of zelf tekenen en beschikbaar stellen. Er wordt getekend in het vrij downloadbare programma SketchUp. De onderdelen van 18mm multiplex kunnen op (alle) CNC-freesmachines uit standaard platen worden gehaald.

from_wikihouseRio

Van de losse stukken worden eerste raamwerken gemaakt. Als die rechtop staan worden ze onderling gekoppeld en vastgezet. De hele rij raamwerken wordt met platen dichtgezet.

wikihouse_frame

Samengevat:
WikiHouse is een concept, dat staat voor:
– een digitaal platform voor open source plannen
– je eigen huis kunnen bouwen (zelfbouw)
– (bouw)systemen die eenvoudig zijn
– zoveel mogelijk van hout, want licht en makkelijk bewerkbaar
– van CNC gezaagde multiplex, osb enz. passtukken
– duurzaam materiaal gebruik, duurzame energie toepassingen

ontwerp ‘regels’:
* deel globaal (wereldwijd), fabriceer lokaal
* ontwerp digitaal in open toegankelijke standaarden
* pas eenvoudige bestaande technieken toe voor de assemblage
* ontwerp voor overal verkrijgbare betaalbare standaard materialen (zoals plywood en osb)
* maak het modulair (bouwdoosprincipe)
* onderdelen zijn niet productgebonden en uitwisselbaar
* onderdelen worden digitaal vervaardigd met hulpmiddelen als CNC machines en 3D printers