‘Open WikiHouse’ @ Architectuurcentrum Leiden 2014

DOWNLOAD, PRINT EN BOUW JE EIGEN HUIS?

Nederland is klaar voor de volgende revolutie, in de nasleep van de omwenteling die 3D printen de laatste jaren tot stand bracht: printen & bouwen.

Vanaf dinsdag 25 maart is ‘de wereld’ welkom tijdens Open Wikihouse #1 in de Meelfabriek in Leiden: een evenement waarbij professionals en geïnteresseerden samenkomen om de praktijk en theorie van print & bouwen te beleven.

WikiHouse, de vernieuwende manier van ‘open source’ ontwerp en bouwen kreeg, na de start van het project in Engeland, al snel navolg in Nederland met de oprichting van WikiHouseNL. RAP Leiden omarmde dit Leidse initiatief en hun missie om het eerste Nederlandse Wikihouse prototype te ontwikkelen.
Naar een ontwerp uit de Wikihouse database is intussen een demontabele WikikhouseNL paviljoen  gerealiseerd dat opzien baart bij veel professionals. Wat  Wikihouse zo bijzonder maakt: het stelt een ieder in staat een huis of een ruimte te ontwerpen, te downloaden en de onderdelen te kunnen uitzagen (op een computergestuurde freesmachine). De onderdelen kunnen zonder specialistische kennis en vaardigheden, en zonder schroeven en spijkers, samengevoegd worden tot een WikiHouse.

Open_WikiHouse#1_RAP_Leiden

Open Wikihouse
Rondom deze nieuwe bouwmethode organiseren WikihouseNL en RAP Leiden vier bijeenkomsten waarin, aan de hand van een aantal thema’s, de makers samen met sprekers en publiek de bredere ontwikkelingen willen bespreken rondom zelfbouw, open-source, cnc, innovatie in de bouw en ontwerp. Om tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van WikiHouse.

Eerste bijeenkomst, lees hier.

Tweede bijeenkomst 13 mei, lees hier.

Volgende bijeenkomsten op (volgt) en 21 juni (Dag van de Architectuur)