Eén segment van de Pionierswoning als test vooraf bouwen

Om zeker te weten dat de stukken gaan passen en dat we ook kunnen zien hoe de bouwvolgorde werkt en hoe moeilijk of hoe makkelijk het monteren gaat, hebben we één segment van de Pionierswoning van te voren gebouwd in een montagehal.

We passen dezelfde bevestigingstechniek als straks buiten. Het segment is voorzien van alle type openingen die voorkomen in het plan: een raamopening, een deuropening en een dakraamopening.

Het segment is gebouwd om met name op bouwvolgorde en nauwkeurigheid te testen. Het goede nieuws is dat praktisch het hele segment ook gebruikt kan worden in het definitieve casco van de Pionierswoning.

Bij de proef hebben we een aantal dingen geleerd:

  • De volgorde als te voren bedacht gaat helemaal goed
  • Een aantal elementen moet worden aangepast op kleine afwijkingen/ tekenfout/ freesfout/ codering soms niet helemaal goed.
  • Spant rechtop blijkt lastig te tillen, met name om op hoogte in balans te houden en recht naar beneden te laten zakken. Met behulp van een heftruck is het gelukt, hier bedenken we nog een andere oplossing voor, bij voorkeur zonder zwaar materieel.
  • In het spant zitten 2 zwakkere plekken, met behulp van hulpstukken tijdelijk verstevigen, totdat de beplating er op komt
  • Te veel marge met het freeswerk kan tot fouten leiden, bijv onbedoeld scheef plaatsen van een element. Dit gebeurde onder andere bij het opbouwen van het 1e spant. Spant-opbouw wordt iets gewijzigd en hulpstukken worden gemaakt om positie nokjes ten op zichte van elkaar beter te fixeren. Het 2e spant met hulpstukken was een stuk maatvaster.
  • Rolsteiger en hoge stevige trappen zijn onmisbaar bij het plaatsen van de dak-elementen

Inmiddels is het proefsegment weer gedemonteerd. Alle stukken zijn verzameld en met alle overige elementen die uitgefreesd zijn ze systematisch gesorteerd in twee containers die op de bouwplaats worden gezet.

Vanaf maandag 2 oktober gaan we de WikiHouse Pionierswoning echt bouwen. De fundering is inmiddels gereed. Kom kijken op het BouwExpo terrein, Homeruskwartier, Almere Poort.